Dykkeres solcreme dræber koralrev

Foto: Henrik Zimmermann

En helt almindelig ingrediens i solcreme har vist sig at være årsag til massedød på alverdens koralrev.

Amerikanske forskning har vist, at oxybenzone, der er almindeligt i solcreme, er dødeligt for især unge koraller.

Det oplyser en række amerikanske medier.

Forskningen tager udgangspunkt i fund fra populære dykker-positioner ved Hawaii og Caribien – og resultaterne er skræmmende: Stoffet ændrer i de unge korallers DNA, og gør dem følsomme for solens blegning – og lukker sig om sig selv, hvilket medfører døden. Reaktionen udløses ved en koncentration, der svarer til én dråbe solcreme blandet op med vandet i mere end fem olympiske svømmebassiner.

Oxybenzone bliver også beskyldt for at kunne påvirke menneskers hormonniveauer, men tillades – blandt andet fordi det er en meget effektiv komponent i solcreme.

Forskerne bag undersøgelsen opfordrer dykkere til at holde igen med solcremen, og i stedet bruge passiv solbeskyttelse som dragter og hatte.

Læs også

Dykning og havet

Havne skal rumme haver

Det kan måske blive lidt mere trængsel på havnene i Aalborg og Vesthimmerland i de kommende år. Aalborg og Vesthimmerland kommuner arbejder nemlig sammen med Limfjordsrådet på at anlægge særlige havhaver i havnene.  Det fortæller […]

Dykning og havet

Sportsdykkeren er på vej

Sportsdykkeren 1-2018 af uddeles til alle medlemmer af Dansk Sportsdykker Forbund i dagene efter påske. Ud over nyheder og nyt grej, så kan du blandt andet læse om kvindedykkernetværket Female Divers in Denmark, om beredskabet, […]