Menneskeknogler på søbund var fra jernalderen

Et fund af en lægbensknogle under et dyk i Knudsø ved Skanderborg i påsken 2015 ser ud til at skulle efterforskes yderligere.

Fundet af menneskeknogler blev gjort af dykkere fra et lokalt dykkercenter på 20 meters dybde omkring 300 meter fra land.

Sportsdykkeren har tidligere skrevet om fundet, men nu står det klart, at der er tale om meget gamle knogler, der stammer fra jernalderen – og altså er fra samme tidsperiode som Tollundmanden og Gravballemanden.

I første omgang blev sagen behandlet som en kriminalsag, men med den tidlige datering skal fundet ses i en helt anden kontekst, siger museumsinspektør ved Skanderborg Museum, Ejvind Hertz, til Sportsdykkeren.

– Vi skal have undersøgt, om der er flere knogler derude, og altså fastslå, om der er tale om et enkelt individ, der måske er endt i søen ved en ulykke, eller om der er tale om rituelle ofringer i søen. Lige nu ved vi ikke andet, end at knoglerne stammer fra en mand og at han er død ca. 300 år f.Kr., siger han.

Fundet er dermed lidt ældre end en nærliggende gravplads, hvor en hel hær tilsyneladende blev ofret et par hundrede år senere.

– Det er overraskende, at fundet er så gammelt. Vi gættede i første omgang på, at knoglerne stammede fra de seneste par hundrede år, siger han.

Læs også

Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet
Dykning og havet

Dansk undervandsrobot i stor konkurrence

Den danske undervandsrobot The Little Mermaid er som de første danskere nogensinde blevet udvalgt til at deltage i en international universitetskonkurrence for undervandsrobotteknologi, der afvikles i Canada. Bag robotten står to ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet, […]

Dykning og havet

Stor guldskat fundet i vrag

Skattejægerne fra Odyssey Marine Exploration har endnu engang fundet en stor guldskat i et historisk vrag. Det oplyser Jyllands-Posten. Fundet er gjort i vraget af SS Central America, der gik ned i en orkan langs […]