Hav og strande flyder med affald: Nu skal vi blive bedre til at rydde op

Foto: Josef Hána [CC BY-SA 3.0]
Foto: Josef Hána [CC BY-SA 3.0]

Der er alt for meget affald i havene – og det skal der gøres noget ved,

Derfor har Miljøstyrelsen startet en kampagne til tre millioner kroner, der skal få alle brugere af hav og strand til at hjælpe med at rydde især plastaffald op.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Allerede i dag indsamles der stor mængder affald langs strandene. Alene på den jyske vestkyst fjernes hvert år over 1.000 tons affald, samme vægt som seks blåhvaler. Der er dog langt mere affald derude, og derfor Derfor opfordres alle brugere af havet – som eksempelvis strandgæster, sejlere og fiskere – til at hjælpe med til at samle affald ind.

Plast er et stort problem

Man mener, at det kun er en lille del af affaldet i havene, der når kysterne. 70 procent bliver nemlig i havet, og skaber store problemer for det maritime liv.

En undersøgelse foretaget af DTU Aqua har således fundet plast i maverne på mellem 11 og 39 % af torsk, sild og hvilling fra Nordsøen, Østersøen og Storebælt.

Problemet er dog endnu større for fuglene. Her viser en undersøgelse af dødsfald blandt arten mallemuk, at 93 % havde plastaffald i maven.

Tre millioner til at gøre opmærksom på affald

Den nye kampagne koster tre millioner kroner, og sætter fokus på, hvordan man med en lille indsats kan gøre meget godt for havet.

Som led i arbejdet er 25 organisationer – blandt andet Dansk Sportsdykker Forbund – desuden involveret i kampagnens arbejde med at gøre opmærksom på at indsamle skrald.

Læs mere om kampagnen hos Miljøstyrelsen.

Læs også