Historisk skibsvrag fundet i strandkanten på Falster

Sådan ser vraget på Falster ud i dag. Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Sådan ser vraget på Falster ud i dag. Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Et historisk skibsvrag er dukket frem af sandet på Botø Strand på det sydlige Falster.

Vraget blev fundet for et par uger siden efter nogle dage med hård vind, der flyttede en masse sand væk fra området. Nu er det så blevet undersøgt af marinearkæologer, der ganske rigtigt bekræfter at der er tale om et skibsvrag på anslået 4-5 meter i bredden og 14-20 meter i længden.

Ligger i strandkanten

Vraget er usædvanligt, fordi det ligger intakt helt inde på kysten. Skibets stævn er således at se oppe på stranden, mens store dele af skibet ligger på meget lavt vand.

– Vi skal have en tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen, før vi undersøger vraget nærmere. Men vores første bud er, at der er tale om et ældre vrag, siger Andreas Kallmeyer Bloch, der er museumsinspektør ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der tager sig af al marinearkæologi langs de østdanske kyster.

Stranden på Falster er kendt for at have mange vrag, da flere end 400 skibe gik ned langs kysten i en enkelt storm tilbage i 1872. Arkæologerne har dog en formodning om, at der er tale om et vrag, der er ældre end det.

– Vi har indtil videre kun undersøgt de øverste planker, og vi har ikke kunnet bruge årringsdatering til at fastslå skibets alder. Men den måde skibet er bygget på, tyder på, at der er tale om et vrag, der i hvert fald er ældre end 1872, siger Andreas Kallmeyer Bloch. Han oplyser, at det af samme grund endnu er for tidligt at gisne om skibstypen og skibets helt præcise dimensioner.

Fundet under rutinetjek

Det var opsynsmanden på Det Falsterske Dige, Thomas Poulsen, der fandt vraget under en rutinetur efter vraggods. Han oplyser til museet, at han tit ser rester af vrag på kysten, men at det er meget usædvanligt at finde hele vrag.

Vikingeskibsmuseet håber, at de kan få lov til at udgrave hele skibet allerede før sommerferien.

Forholdene omkring skibet kan hurtigt forandre sig, og kan i yderste konsekvens ødelægge det. Derfor vil vi meget gerne have undersøgt skibet i en fart, siger Andreas Kallmeyer Bloch.

Vikingeskibsmuseet har lavet en facebookvideo fra findestedet, der afgjort er et besøg værd. Den kan du se her.

Læs også

Dykning og havet

Havne skal rumme haver

Det kan måske blive lidt mere trængsel på havnene i Aalborg og Vesthimmerland i de kommende år. Aalborg og Vesthimmerland kommuner arbejder nemlig sammen med Limfjordsrådet på at anlægge særlige havhaver i havnene.  Det fortæller […]