Herning Sportsdykkerklub Perlen fylder 50

Herning Sportsdykkerklub Perlen på udflugt til Ålesund i 2015 med Skive Dyk.

Denne artikel er skrevet af Herning Sportsdykkerklub Perlen

Den 1. april 2019 er det præcis 50 år siden Herning Sportsdykkerklub Perlen blev stiftet. I dag er det en topmoderne dykkerklub med faciliteter som båd, låneudstyr og fantastiske klublokaler. Men grundstenen til Perlen skyldes i virkeligheden en enkelt mand, med virkelyst og store drømme.

Herning Sportsdykkerklub markerer dagen med en reception den 30. marts 2019 kl. 10-15. Den vil blive afholdt i Herning Svømmehal, Indgang Nord, Brændgårdsvej 20, 7400 Herning.
10 – 15 I hele perioden vil der være rundvisning af klubbens nye faciliteter.

Program for dagen:

10.15 Velkomst ved formanden og derefter historien om klubbens start med en af stifterne Ib Hyldgaard.

12.30 – 13.30 Foredrag omkring Vrag fra 1. Verdenskrig (Jyllandsslaget og Malin Head) af René B. Andersen


Efteråret 1968

Den 21 årige Ib Hyldgaard sad den søndag og læste Jyllands Posten. Han læste igen og igen en artikel om fritidsdykning, og ideen om at kunne lave en dykkerklub i Herning, voksede sig større og større. Han ringede til vennen Tage Naldal, som også lod sig rive med af drømmen om at kunne trække vejret under vand.
Inden længe sad de og lagde store planer, problemet var blot, at ingen af dem havde nogen erfaring med dykning. Derfor kontaktede de Dansk Sportsdykker Forbund, som kunne oplyse dem om etablerede dykkerklubber, i nærheden af Herning. De to unge mænd kontaktede derfor dykkerklubben Cousteau i Horsens, som inviterede dem til deres klubaftener. Det blev Ib og Tages første møde med finner, snorkel og maske, og åbenbaringen af den verden, som findes under vandoverfladen.
Foråret 1969
Entusiasmen brusede i de to unge mænd, og der blev nu gået seriøst til værks for at få etableret en dykkerklub. Noget af det første der skulle findes ud af var en navn til klubben. Der var mange forslag på bordet, men til sidst tog de hjem til Tage Haldals mor, der var kendt i byen for at kunne skrive de bedste lejlighedssange. Hun grublede lidt over tingende, men hæftede sig især ved datidens slogan ”Herning – hedens perle”. Da der også kan findes perler i østers, så hun en god symbolik i at koble de to ting sammen og blot kalde klubben for Herning Sportsdykkerklub Perlen, og sådan blev det.
Den stiftende generalforsamling
I starten af 1969 kom der endnu 3 entusiaster med i inderkredsen af klubben. Den ene af dem, Henning Fyn, arbejde i et reklamebureau og fik til opgave at udarbejde et logo, til den spirende dykkerklub, så det hele kunne være på plads til den stiftende generalforsamling den 1. april 1969. Ved den stiftende generalforsamling deltog de 5 medlemmer: Ib Hyldgaard, Tage Naldal, Ole Tagaard, Henning Rasmussen og Henning Fyn. Klubbens første formand blev Tage Naldal, og som kasserer valgtes Ib Hyldgaard. Indmeldelsesgebyret blev vedtaget til 50 kr. og det månedlige kontingent var 20 kr.

Det allerførste dyk i åbent vand for Herning Sportsdykkerklub Perlen.


Opstarten på klublivet i Perlen

Nu var rammerne sat, men der manglede træningsfaciliteter til det praktiske og teoretisk viden om dykningens fysiologiske og tekniske principper. I starten indkøbte man bogen ”teori for sportsdykkere” som flittigt blev læst. Men de begreber som bogen gennemgik, var ikke let læsestof for de praktisk orienterede sportsdykkere, som forsøgte sig lidt frem. Klubben fik en aftale med Hammerum Bad, hvor man måtte komme en dag om ugen og træne. Ib Hyldgaard husker den første gang i Hammerum bad ”Det var uden for sæsonen og vandet havde stået brak i flere måneder. Det var fyldt med alger, blade og småkravl, men det var en fantastisk oplevelse at dykke ned i det beskidte vand – bare det at få hovedet under vandet var ubeskriveligt for de unge dykkerentusiaster. Den første klubtur med flasker på ryggen foregik i sommeren 1969, og gik til Limfjorden, hvor man dykkede ved Skive. Senere på sommeren gik turene til Moesgård ved Århus.
Allerede i 1974 var medlemstallet steget til 36 medlemmer, ikke mindst på grund af en ung Helge Sander, der som journalistelev på Herning Folkeblad, skrev en del om den nye dykkerklub i Herning.
Med så stor tilgang og interesse var der blevet behov for en egentlig uddannelse af de mange nye dykkeraspiranter. De fleste i klubben dykkede uden certifikat på det tidspunkt, og det var ikke en acceptabel løsning for klubben. En af de ihærdige medlemmer af Perlen var Eigil Nielsen. Han brugte meget tid på at hjælpe nye medlemmer i gang med dykningen. Det var derfor naturligt for klubbens bestyrelse at foreslå ham som klubinstruktør. Det takkende han ja til, og blev dermed den første dykkerinstruktør i Perlen. Uddannelse af de nye dykkere foregik i tæt samarbejde med et andet af de nye medlemmer i Perlen, Jørgen Bygebjerg. Han var også blevet uddannet som CMAS instruktør, og opnåede endda såvel Klubinstruktør uddannelsen, men også status som forbunds instruktør.
Det betød, at Perlen kom op i en helt anden liga, og kunne uddanne sine medlemmer så alle i klubben fik dykkercertifikat. Det var et gevaldigt løft i forhold til sikkerheden og i forhold til at kunne optage nye medlemmer i klubben.


Klubture til ind- og udland

Allerede fra starten tog medlemmerne afsted i egne biler til Elba i Jugoslavien eller Spanien for at udforske spændende dykkersteder. Men i 1976 opstod muligheden for at rejse med Tjæreborg Rejser til Sinai, i det det område der dengang var Israel. Dengang var dykning i det område ikke en turistattraktion, og alle måtte medbringe sit eget komplette dykkerudstyr. Det var en fantastisk oplevelse for de deltagende dykkere, som blev guidet af den legendariske og verdenskendte dykker Simon Carter.
Klubture har i det hele taget være en vigtig del af klublivet i Perlen. Både i starten af klubbens historie og i dag. Dengang var dykning noget specielt, og bestemt ikke hver mands sport. Når Perlen f.eks. tog til Sunds sø for at dykke, så var der hundredvis af tilskuere der så på. Det at dykke var et tilløbsstykke uden lige. For dykkerne var det også noget anderledes end i dag. Klubben havde ikke udstyr til udlån dengang, og ikke alle medlemmer havde eget udstyr. Derfor måtte man dykke på skift, med det samme udstyr.


Samarbejde med Herning Svømmehal

Ret tidligt i Perlens historie, lykkedes det at få en fast klubaften i Herning Svømmehal. Disse aftener er til socialt samvær, træning og afprøvning af udstyr. Men den faste klubaften gav også mulighed for at prøve kræfter med undervands-polo. Dengang var det tilladt at kaste bolden over vandet, men samtidigt med at sporten skiftede navn til undervands-rugby, kom der de nuværende regler til, hvor spillet udelukkende foregår under vandet. Perlen deltog i adskillige turneringer, og var på et tidspunkt meget langt fremme i denne disciplin. Faktisk spillede Perlen i starten af 80’erne med hold i både 1. og 2. division. Det betød også at Herning kunne trække mange hold til, når Perlen afviklede det årligt tilbagevendende Herning Cup i undervandsrugby i Herning Svømmehal.


Ny uddannelsesretning

Lige fra starten af, blev Perlens dykkere alle certificeret med CMAS certifikater. Det blev ændret i 2002, da klubinstruktør Jørgen Bygebjerg tog uddannelse som PADI instruktør. Bygebjerg havde for egen regning købt udstyr fra et dykkercenter. Det betød, at eleverne kunne opnå certificering, uden at skulle investere i eget udstyr. Klubben oplevede derfor stor tilgang af nye medlemmer, og PADI var et godt alternativ til den etablerede CMAS uddannelse. De gamle CMAS dykkere, var ikke meget for den kommercielle PADI uddannelse i starten, men virkeligheden har vist, at de to uddannelser sagtens kan forenes med hinanden, når det gælder den rekreative del af dykkersporten.
I 2005 gav bestyrelsen grønt lys til, at Jann Guldhammer kunne starte en juniorafdeling i Perlen. Der havde længe været snak om, at der skulle unge ind i klubben. Det blev en dundrende succes. Da det første hold startede var der 20 unge mennesker i alderen 12 til 17 år på holdet. 10 af klubbens garvede medlemmer var frivillige instruktører, og selv forældrene til de unge deltog frivilligt på forskelligt vis. Dykning foregik primært med snorkel, maske og finner, men ind i mellem var der også flasker i vandet. Undervisningen og øvelserne byggede på CMAS og flere blev sendt på kursus for at blive CMAS certificeret junior-instruktør. Tuborg fondet støttede Perlens Juniorafdeling med 30.000 kr, som blev brugt til at købe 10 komplette sæt BCD, flasker og regulatorer til juniorafdelingen.
En del af klubbens medlemmer har også uddannet sig indenfor teknisk dykning. Med udviklingen af Rebreather, har en helt ny verden åbnet sig, og klubbens medlemmer har nu også mulighed for at uddanne sig inden for den del af dykningen, som går ud over den rekreative del af dykkersporten.

Indgangen til klubbens faciliteter fra 2016.


Fra småt til stort

Perlens første klubhus lå i ydmyge lokaler i Smedegade i Herning. Der var ikke meget plads, så det var et stort fremskridt, da klubben fik klublokale på Gasværksvej. Dengang var det lidt væk fra beboelse, så det generede ikke nogen når kompressoren kørte. Og det tog lang tid at fylde flasker, for det var én flaske ad gangen. Efter nogle år på den adresse, fik klubben lokaler på H. N. Andersen vej. Det var et fint klubhus, hvor der var plads til flasker og påfyldning i kælderen, og klubbåden kunne stå i en stor garage. Perlen havde også anskaffet adskillige komplette sæt, så det nu var muligt for medlemmer, at låne udstyr kvit og frit, indtil man selv havde råd til at købe sit eget udstyr. Ligeledes var det muligt for klubbens medlemmer, at låne klubbåden for små penge, hvis de selv havde planlagt en dykkertur. I 2016 fik klubben det nuværende klublokale i den nye Herning Svømmehal. Det at klubben nu ligger ”ved vandet” er et kæmpe skridt fremad. Der er bygget fuldautomatiske fyldeanlæg med to kompressorer, hvor der tilbydes luft via stor 300 bars luftbank, og continox anlæg med tocuhskærm. Klubbens faciliteter er på alle måder vokset fra småt til stort i løbet af de seneste 50 år.


Dem, vi har mistet

Selv om dykning er en rimelig sikker sport, så kan det gå galt. Perlen har i løbet af sine 50 år i Herning, haft den sorg at miste to medlemmer, i forbindelse med dykkerulykker. Det er nok svært for de efterladte til disse medlemmer, at se et jubilæum som dette, med positive øjne. Som klub er det ubærligt, når det går galt for en dykker. Vi har indenfor dykkersporten et nært sammenhold, vi passer på hinanden og vi er opmærksomme på hinanden. Når man dykker udenfor rammerne af den rekreative dyknings, så ved den enkelte dykker, at der er meget større risiko forbundet med at dykke, og det ved familien også. Alligevel rammer det dybt og uforståeligt, når vi mister en ven til den sport, som vi holder så meget af. Af respekt for de omkomne og af respekt for familien, tænker vi også på dem i forbindelse med 50 året for Sportsdykkerklubben Perlen.


Fremtiden i Perlen

Perlen er en af de største dykkerklubber i Vestjylland. Der er 110 medlemmer i en yderst aktiv klub, med masser af aktiviteter for både mænd, kvinder, unge og børn med lyst til at boltre sig i vand med eller uden flasker på ryggen.
Det er vores mål, at fritidsdykning skal være en familiesport, hvor alle kan deltage. Hyggelige turer til dykkermål i Danmark, på hverdage eller i weekender, hvor dykning kombineres med socialt samvær på land. Her kan hele familien være med. Det er også vores mål fortsat at udbyde en lang række kurser relateret til dykning.

Det er et ønske, at vi igen kan få en Juniorafdeling op i gear, og UV-Rugby kunne også være fantastisk at få i spil. Vi har nok landets bedste faciliteter, som vi stiller til rådighed for vores medlemmer. Der tilbydes gratis udlån af 10 komplette sæt med vinge/bagplade, regulator og 15 L flaske, fri afbenyttelse af dykkerrib og gummibåd, gratis luft/nitrox og meget mere.
Fremtiden ser lys ud for Perlen, både bestyrelsen og de mange udvalg arbejder kontinuerligt på at skabe en god og driftig klub for alle medlemmer. Klubbens mange ildsjæle er med til at få de forskellige tiltag til at hænge sammen, og fordi klubben har et stort antal ildsjæle, kan det lade sig gøre. Det må være en stor glæde for Ib Hyldgaard og Tage Naldal, at se deres ungdoms drøm om en spirende dykkerklub, have slået kraftige rødder og her i 2019 stå flottere og stærkere end nogensinde før.

tip os

Læs også