Verdens ældste dykkerorganisation fylder 60

Foto fra markeringen af 60-året for CMAS.
Foto fra markeringen af 60-året for CMAS.

CMAS, verdens ældste dykkerorganisation, fylder i år 60 år. Det bliver i disse dage markeret i Monaco, hvor repræsentanter for en lang række dykkerforbund medvirker, her i blandt for Danmark forbundsformand Jesper Risløv. Også en række officielle gæster medvirker – blandt andet repræsentanter for Monacos fyrstefamilie deltager.

Repræsentanterne fra dykkerforbundene i Finland, Norge og Danmark. Danmark er repræsenteret af formand Jesper Risløv, der er nummer 2 fra højre på billedet.

CMAS, eller Verdenssammenslutningen for undervandsaktiviteter (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) blev stiftet i 1959 som en samlende organisation for de nationale dykkerforbund, der var opstået i flere lande.

Den første formand for forbundet var den navnkundige Jacques-Yves Cousteau, der er kendt fra utallige tv-programmer, og undervandspionæren Luigi Ferraro blev næstformand. Oprindeligt var de nationale dykkerorganisationer i Frankrig, Monaco, Italien, Belgien, Brasilien, Vesttyskland, Grækenland, Portugal, Switch, USA og Jugoslavien med i organisationen. Senere sluttede organisationerne i de nordiske lande sig også til forbundet.


Jacques-Yves Cousteau og Luigi Ferraro på det stiftende møde for CMAS. Billedet er i dag et af klenodierne i CMAS, og blev vist frem til markeringen af 60-året.

Fokus på videnskab, teknik og sport

CMAS startede oprindeligt som et forbund med fokus på sport og teknik, hvilket forklarer de to haler på havfruen i forbundets logo. Senere er det videnskabelige arbejde dog kommet til, og de tre grene udgør i dag grundstammen i CMAS kommiteer.

CMAS sætter de standarter, som de vi dykker efter i de nationale forbund, men der er meget samarbejde mellem forbundene.
Danmark er i øjeblikket flot repræsenteret i CMAS. Den tidligere næstformand for Dansk Sportsdykker Forbund, Flemming Holm, er nemlig formand for den tekniske kommite, og er således helt central iarbejdet med at fastlægge forbundets standarder.

CMAS er i dag repræsenteret i 100 lande, og repræsenterer mere end tre millioner dykkere. Dengang som nu er forbundet civilt og bygget op om non-profit-principper.

Læs også

Dykning og havet

Prins overtager sportsdykkerforbund

Det er ikke kun den danske tronfølger, der har kastet sin kærlighed på dykkersporten. Den britiske tronfølger Prins William har nemlig overtaget posten som præsident for det britiske sportsdykkerforbund, British Sub-Aqua Club (BSAC). Det oplyser […]