EU-valget betyder noget: UV-jægere fik gult kort

Foto: Henrik Zimmermann

Når danskerne søndag går til stemmeurnerne for at stemme, hvem der skal repræsentere os i EU-parlamentet, så er det også politikere, der kan få betydning for dykkernes verden, der skal vælges.

Små regelændringer i EU kan nemlig få stor betydning i hverdagen herhjemme. Det oplevede undervands-jægerne for nylig, da deres fiskeri blev forbudt om natten – og fiskeriet blev skrevet på den samme liste som eksempelvis dynamitfiskeri.

Selvom der er tale om en selektiv type fiskeri, så endte regelændringen alligevel med at blive hastet igennem EU-systemet, da man ville være klar med ændringerne før Brexit træder i kraft.

– Det er virkelig ærgerligt. Sidste år gik vi sammen med lystfiskerne om at gå imod det, og vi fik egentlig igennem, at forbuddet mod harpunfiskeri om natten skulle tages ud af reglerne og i stedet bestemmes regionalt. Det var en lang kamp med masser af høringssvar og direkte kontakt til ministeriet og departementet. Men så kom Brexit, og så blev tingene alligevel kørt igennem som oprindeligt planlagt og vedtaget i parlamentet i al hast, siger formanden for UV-jagtudvalget i Dansk Sportsdykker Forbund, William Siefert.

Om EU-valget

Europa-Parlamentsvalget 2019 er et politisk valg til Europa-Parlamentet der forventes afholdt i EU mellem torsdag den 23. maj og søndag den 26. maj 2019. Det bliver det niende direkte valg til parlamentet. Valget afholdes i Danmark søndag den 26. maj. Valgstederne har åbent mellem klokken 09.00 og 20.00.

Først om tidligst to år kan beslutningen revideres, oplyser han.

– Det er noget, der virkelig kommer til at påvirke undervandsjagten i Danmark. De fleste har jo gjort det om natten, når det er mørkt. På den måde får det her forslag den betydning, at vi ikke kan dyrke vores hobby, som vi ellers altid har gjort, siger han.

Uklare regler

Der er dog tale om forholdsvist uklare regler, hvor det er op til de enkelte nationalstater at fortolke de fælles regler. Eksempelvis skal det præcise tidsrum for forbud defineres. Samtidig er metoderne også formuleret uhensigtsmæssigt.

– Reglerne går på at bruge harpun, men det er tvivl om, om vi må bruge et håndspyd,og det er klart lovligt at have med kniv eller tage fisk med hænderne – også om natten siger han.

– Katastrofen er, at vi nu er kommet på en liste sammen med dynamit- og elektrofiskeri og fiskeri med gift. Det er simpelthen ikke til at forstå. Vi ødelægger intet, når vi fisker, og fordi vi kan se byttet, foretaget vi meget selektivt og dermed skånsomt fiskeri. Derfor vil vi altså rigtig gerne fjernes fra den liste igen, siger William Siefert.

Han er dog meget klar i sit budskab til UV-jægerne:

– Reglerne skal overholdes. Det vil være utroligt skadeligt for hele vores sport, hvis de ikke bliver det. Og når nu reglerne er som de er, så frygter vi lidt, at folk ikke vil respektere loven og vil fiske alligevel. Det vil være meget skadeligt, siger han

Formand: De skal ændres

Også formanden for Dansk Sportsdykker Forbund, Jesper Risløv, opfordrer dykkerne til at overholde de nye regler.

– Jeg ved, at der er en meget høj grad af selvkontrol blandt undervandsjægerne. Men det er meget vigtigt, at vi overholder de regler. For selvom de er skærpet, så kan det faktisk blive strammet rigtig meget mere, siger han.

Han frygter, at der eksempelvis kan komme regler, der helt forbyder fiskeri med harpun eller spyd under vandet.

– Det er klart: For os i Danmark er det rigtig ærgerligt, at de træffer sådan en beslutning, der et stykke hen af vejen smadrer en populær sport som UV-jagt, og placerer os sammen med farligt fiskeri. Vores problem er dog, at det er meget få lande, der praktiserer ansvarlig undervandsjagt, og vi har desværre ikke de internationale organisationer med os her. Der er mange der ikke ser nogen ide i, at man skyder fisk under vandet – hverken nat eller dag, siger formanden.

Han siger, at udfordringen nu er at få ændret reglerne, når de revideres næste gang.

– Der er ingen tvivl om, at det er fisken og ikke fiskerne, der har fordelen ved harpunfiskeri. Vi mennesker er ikke i vores element, og jægerne dykker jo uden flasker, og skal hele tiden gå til overfladen efter luft. Samtidig er det jo en sport, som er langt mere skånsom over for naturen end fiskeri med net eller travl. Og det er noget, som vi skal have overbevist politikerne om, siger Jesper Risløv.

tip os

Læs også

Dykning og havet

Havne skal rumme haver

Det kan måske blive lidt mere trængsel på havnene i Aalborg og Vesthimmerland i de kommende år. Aalborg og Vesthimmerland kommuner arbejder nemlig sammen med Limfjordsrådet på at anlægge særlige havhaver i havnene.  Det fortæller […]