Markant dykkerbøje giver ekstra sikkerhed

Det giver dig ekstra sikkerhed, hvis du er synlig, når du dykker. En ny guide kan sikre dig en billig dykkerbøje med et dykkerflag på hele to meter.

Det kan være en grim overraskelse at blive overrasket af en hurtigtgående speedbåd eller en robåd, når du dykker. Og særligt skræmmende er det for undervandsjægerne, der ofte er i overfladen.

Nu kan den ultimative løsning på dette problem dog være kommet: En guide, hvor man let kan ombygge en eksisterende dykkerbøje, så den kan få et meget markant synligt A-flag monteret.

Guiden er lavet af Carsten Lau fra dykkerklubben Jernlungerne i Herlev ved København, og er særligt tiltænkt brug i UV-jagt miljøet.

For at skabe synlighed, så ombygges en UV-flåde, et board eller den klassiske torpedo-bøje, så de kan bære et dykkerflag på en flagstang. I den ekstreme udgave kan en flagstang på cirka to meter monteres på en bøje, uden at det giver problemer for dykkeren.

Der er tale om flere trin-for-trin-vejledninger på sammenlagt 26 sider, som er rigt illustreret.

Her i bladet har vi af gode grunde ikke plads til at vise meget fra vejledningerne, der dog kan findes i sin fulde længde via disse link: Vejledning til Torpedo-bøjeVejledning til UV Flåde opgradering.

Der er tale om et system, som er testet under både markante strøm og vindforhold – og oplevelsen er, at en høj vægt i bøjen faktisk mindsker problemerne for dykkeren under vandet. Samtidig giver det store flag på bøjen maksimal synlighed for dykkerne under vandet.

Bøjerne med de store flag kommer efter en lang række episoder, hvor andre brugere af havet er kommet alt for tæt på dykkere under vandet, og hvor dykkernes synlighed har kunnet drages i tvivl. Eksempelvis er det svært at se et 15 centimeter højt dykkerflag på en bøje, hvis der er bølger på havet.

Bøjerne anbefales særligt til UV-jægere af Undervandsjagtudvalget under Dansk Sportsdykker Forbund – men kan bruges af alle dykkere, der ønsker ekstra synlighed på overfladen, når de befinder sig under vandet. Det kan også være en fordel for flaskedykkere, hvor der har været eksempler på, at følgebåde har tabt et hold dykkere af syne i tilfælde af sø og strøm. 

De forskellige guides tager udgangspunkt i materialer, som kan fås for få hundrede kroner sammenlagt i de fleste byggemarkeder, ligesom et billigt og gerne brugt skærebræt må ofres i en af vejledningerne. Konstruktionerne ser dog særdeles robuste ud, og kan uden tvivl holde til intensivt brug i havet.

tip os

Læs også